Zied zemes jaunieši pierāda sevi starptautiskā nometnē

10.04.2017

Marta pēdējā nedēļā Ikšķiles novada atpūtas kompleksā “Turbas” norisinājās PPP biedrība “Zied zeme” organizēta starptautiska jauno uzņēmēju nometne “TransInnCamp”, kurā piedalījās 26 dalībnieki no četrām valstīm: Latvijas, Somijas, Ungārijas, Rumānijas. Nometnes mērķis ir ar inovatīvu un izzinošu metožu palīdzību stiprināt jauniešu kompetenci uzņēmējdarbībā un veicināt jauniešu iesaisti lauku teritoriju attīstībā.

Zied zemi pārstāvēja četri jaunieši: Laima Baumane (Ikšķile), Roberts Emīls Lindemanis (Lielvārde), Ieva Jaundaldere (Lielvārde) un Andris Gailītis (Rembate) un lūk, ko par aizvadīto nedēļu saka paši dalībnieki:

Andris Gailītis: “Nometne bija vienkārši fantastiska, tas bija lielisks piedzīvojums nedēļas garumā. Ieguvu daudz jaunu draugu, kā arī informāciju par biznesu un idejas kā to attīstīt. Ļoti jautri pavadīju laiku, tajā pašā laikā arī attīstīju savas zināšanas. Noteikti brauktu vēlreiz, ja būtu tāda iespēja!”

Ieva Jaundaldere: “Šī nometne deva ļoti vērtīgu pieredzi, un notika ļoti skaistā vietā. Uzzināju ļoti daudz vērtīgas informācijas un guvu iedvesmu aktīvi strādāt pie idejām. Jūtos ļoti pateicīga par brīnišķīgo nometnes organizāciju, mentoriem, un iespēju apciemot daudz un dažādus uzņēmumus, lai varētu mācīties un redzēt kādā veidā uzņēmumi attīstās. Pati nometne bija perfekti noorganizēta. Strādāšana mijās ar ekskursijām. Nometnes laikā atradu daudz jaunus draugus no dažādām valstīm un tas bija aizraujoši strādāt grupās pie biznesa idejas.”

Laima Baumane: “Nometne bija super! Kvalitatīvi organizēta un piepildīta! Diemžēl ātri beidzās un neticējās, ka nedēļa jau riņķī. Atgriezos mājās ar jaunām emocijām un iedvesmām! Kā arī ir iegūti jauni draugi un kontakti. Kopumā vērtējums par nometni 10 no 10!Liels paldies par iespēju un ceru, ka nākotnē būs vēl šādas nometnes!”

Teorētiskās zināšanās jauniešiem papildināja vieslektori no Ungārijas ekonomikas universitātes Simonyi Biznesa un Ekonomikas Attīstības centra. Lektori sniedza ieskatu, kā savas biznesa idejas noformēšanā izmantot biznesa kanvu metodi. Izmantojot šo metodi, dalībnieki noformulēja biznesa idejas un sākta tās izstrādi, apaudzējot ar darbiem, kas jāpaveic, lai reālā dzīvē ideja izdzīvotu un tiktu īstenota. Jauniešu darba procesā, cenšoties turēt pareizajā virzienā un konsultējot, piedalījās arī vieslektori un piesaistītie mentori no Latvijas. LIAA Jelgavas Biznesa inkubatora vadītājs Ņikita Kazakēvičs, Izklaides parka “Avārijas brigāde” idejas autors un attīstītājs Mārtiņš Brezauckis un SIA No limits! biznesa simulāciju spēļu izveidotāja Ieva Dadona.

Nometnes laikā darba procesā ielūkojās arī Ikšķiles novada pašvaldības izpilddirektors Juris Rudens. Uzrunājot dalībniekus, J.Rudens saka: “Man ir liels prieks, ka biedrība Zied zeme rīko šo semināru pie mums Ikšķiles novadā. Šāda veida semināri, šādā formātā, kad piedalās dalībnieki no vairākām valstīm dod vislielāko ieguldījumu. Dalībnieki gūst labāku priekšstatu  par biznesa vidi, jo dažādās valstīs un dažādās ekonomiskās zonās uzņēmējdarbības vide ir dažāda. Novēlu dalībniekiem šī semināra laikā gūt jaunas atziņas, jaunus draugus, būt radošiem un aizvest no nometnes vislabākās atziņas.”

Katram labi paveiktam darbiņam patīk, ja uz to atskatās un novērtē. Tāpēc, pienākot nometnes noslēguma dienai, tika rīkota preses konference, kurā katrai grupai tika dota iespēja publiski prezentēt paveikto. Jaunieši iepazīstināja ar izstrādātajām biznesa idejām, to realizēšanas plānu un atbildēja uz iespējamo investoru un pieredzējušu uzņēmēju jautājumiem. Vērtēšanai tika nodoti četri biznesa plāni: “Happy pet” (“laimīgs mājdzīvnieks”), aplikācija mājdzīvnieku īpašniekiem, kas ļautu savas prombūtnes laikā atrast uzticamu personu, kura parūpētos par viņa mīluli; “Calm farm” – vieta, kur relaksēties no saspringtās ikdienas, kurā skolēni varētu iepazīties ar lauku darbiem, apmeklētājiem būtu iespēja piedalīties fermas ikdienas darbos un baudīt ekoloģisku pārtiku; Aplikācija “Woodel” - iespēju uzmodelēt savu sapņu rotaļlietu, pasūtīt tās izgatavošanu no saplākšņa un pēc tam saņemt to savā durvju priekšā; Aplikācija “Utenga” – ziņu portāls sabiedrības jaunākajai daļai, kurš pasaulē aktuālo informāciju pasniegtu bērniem un jauniešiem saprotamā formātā. Jaunieši ne tikai izdomāja biznesa ideju, bet izstrādāja mērķauditoriju, aprēķināja nepieciešamo finansējumu realizēšanai un risināja galveno problēmu – kur ņemt naudu idejas īstenošanai. Novēlam veiksmi dalībniekiem – nebaidīties, doties uz priekšu un realizēt savus sapņus!

Paldies par dalību procesā un iespēju ielūkoties Jūsu darbībā un uzņēmumu ikdienā SIA “Sula” Linardam Libertam, Biedrība “Ikšķiles Brīvā skola” Evijai Rudzītei, SIA “Snores” Šņoru ģimenei, SIA “HEMP ECO SYSTEMS LATVIA” Uģim Pauriņam, ZS “Taunatiņu truši” Matīsam Zalcmanim, IK “Ķeipenieši” Ilzei Andriksonei, ZS “Turbas” Kasparam Bramanim un Agnesei Volkovai. Paldies arī SIA “MALEVS” par ekskursiju “SierŠtellē”, Biedrībai “Parkas” par iespēju izmēģināt klinšu kāpšanas sienu Suntažu skolā un SIA “Kalna šķūnis” par ekstrēmām izjūtām Ogres zilo kalnu Milžu takā.

 

 

Šī bija PPP biedrība “Zied zeme” rīkota TRANSINCAMP (TransInnovation Camp for Youth) noslēdzošā nometne Latvijā, līdz šim ir notikušas jau 3 līdzīgas nometnes Somijā, Ungārijā un Rumānijā.  Projekta partneri ir vietējās rīcības grupas no Somijas (Rieska LEADER un Keskipiste LEADER), Ungārijas (Mecsekvidék Egyesület) un jauniešu organizācija no Rumānijas (Bogatalji Mozgalom Csikrakos Gorocsfalva). TransInnovation Camp for Youth ir programmas Erasmus+ projekts.