Zied zeme ikgadējā vietējo rīcības grupu pasākumā LINC

17.09.2019

Šī gada 10. un 12. septembrī Igaunijas pilsētā Pērnavā norisinājās LINC (Leader Inspired Network Community) konference. Konferenci apmeklēja aptuveni 350 VRG dalībnieki no tādām valstīm kā Austrija, Čehijas Republika, Igaunija, Somija, Vācija, Latvija, Itālija, Lietuva, Luksemburga, Polija, Rumānija un citas. No Latvijas piedalījāmies 8 VRG pārstāvji. LINC ir vietējo rīcības grupu ikgadēja sanāksme, kas apvieno Eiropas pieredzes apmaiņu ar sporta pasākumiem un Eiropas kulināriju. LINC ir VRG un Nacionālo tīkla vienību iniciatīva lauku attīstībai Austrijā, Vācijā, Igaunijā un Somijā.

 

Daudzveidīgajā  konferences programmā - demonstrējām Latvijas tautas tērpus, piedalījāmies realizēto projektu apskatēs, stādījām ābelītes, piedalījāmies vairākos semināros, demonstrējām mūsu VRG ražotāju produkciju (Eiropas bufete), piedalījāmies komandas vienošanas pasākumā – sporta aktivitātēs. 

No LINC konferences programmas visvērtīgākais bija – iespēja apskatīt realizētos projektus (gan LEADER , gan citus ES) Pērnavas apkārtnē – Solārās enerģijas kemperu parks; Tostamaa muižas – skolas dzīve; Tostamaa rokdarbu darbnīca; atpūtas centrs pie Ermistu ezera; Lindi bog – skatu tornis. Ļoti vērtīgas bija konferences dalībnieku prezentācijas, kur varējām uzzināt par citu valstu pieredzi lauku teritoriju attīstībā. Konferences organizētāji, realizēto projektu apskates laikā, lūdza pievērst uzmanību – objektu pieejamībai no cilvēku ar īpašām vajadzībām, puses un no ģimeņu ar maziem bērniem puses. Vērojām, jautājām, izdarījām secinājumus, un pēc objektu apmeklējuma, aptaujas anketās, devām savus komentārus, ieteikumus. Varbūt mazliet nepārdomāta, no LINC konferences rīkotāju puses, bija Eiropas bufetes pasākuma organizācija – informācijas trūkums, nebija dota iespēja ne eksponēt produktus, ne pastāstīt par tiem, kā arī  Eiropas bufete notika ļoti vēlā vakara stundā, kad daļa pasākuma dalībnieku jau bija devušies uz savām viesnīcām. 

Liels paldies VRG “Zied zeme” piparkūku cepējai Ilzei Andriksonei no Lēdmanes un Monikai Ziemelei “Diamond Food Group” par skaistiem un garšīgiem produktiem, par atsaucību un palīdzēšanu. Liels paldies arī VRG “Zied zeme” vadītājai Lindai Cīrulei par piedāvāto iespēju piedalīties LINC Pērnavā, Igaunijā.

 

Sabīne Gudeiķe

“Zied zeme” padomes locekle

16.09.2019