Pieredzes un iedvesmas bagāts brauciens uz Zemgali. Ko mēs redzējām? Kas mūs iedvesmoja? 

10.10.2019

2019.gada 9.oktobrī PPP biedrība “Zied zeme” sadarbībā ar biedrību “Lauku partnerība “Lielupe”” kopā ar 23 uzņēmumu, biedrību, pašvaldību pārstāvjiem, kā arī pašnodarbinātajām personām no Lielvārdes, Ķeguma, Ikšķiles, Ogres un Baldones novadiem devās iedvesmas un LEADER projektu pieredzes apmaiņas izbraukuma seminārā “IEDVESMOJIES! MĀCIES! RADI!”

“Lauku partnerība “Lielupe” teritorijas uzņēmumiem, saimniecībām un biedrībām ir liela pieredze LEADER projektu realizēšanā, tiem netrūkst arī jaunu ideju! Izbraukuma semināra dalībniekiem bija iespēja novērtēt mājražotāju ieguldīto darbu, laiku un enerģiju, radot jaunus un inovatīvus produktus. Pateicoties LEADER projektiem Jelgavas novadā arī tiek veicināta kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana un tūrisma attīstība.

image, 452x339px, 32.64 KB

Iecēnos, Ozolnieku novadā dalībnieki iepazinās ar vietējo ražotāju Anci Dandenu, kas gatavo ziedūdeņus no Latvijas augiem. Ance izveidojusi zīmolu “Green Wing Latvia”. Ziedūdens, ko sauc arī par hidrolātu un destilātu, tiek gatavots no dažādiem ziediem, lapām un augļiem. Tas smaržo pēc vasaras un satur visas augā esošās vērtīgās vielas, un ir piemērots lietošanai skaistumkopšanā un medicīnā: līdzsvaro, mitrina, tonizē un atsvaidzina ādu. Ance savas biznesa gaitas uzsākusi pirms diviem gadiem un var lepoties ar plašu produktu klāstu.

image, 452x339px, 46.89 KB

Jelgavas novadā, Platones pagasta “Zeltlejās” dalībnieki iepazinās ar smiltsērkšķu dārza saimniekiem. Smiltsērkšķu dārzā tiek audzēti tikai vienas-šķirnes smiltsērkšķu koki, kuru ogas satur paaugstinātu eļļas saturu. Smiltsērkšķi tiek audzēti kvalitatīvi un atbildīgi, pilnībā nodrošinot bez-atlikuma ražošanas process. “Zeltlejās” realizēti divi LEADER projekti par smiltsērkšķu nama būvniecību, stāvlaukuma un takas izveidi. SIA “Zeltlejas” ir ģimenes uzņēmums, kas īpaši izceļas ar saimniecisko pieeju uzņēmuma darbības nodrošināšanai un produkcijas realizācijai tirgū. Uzņēmums lepojas ar inovatīvu sadarbību ar skaistumkopšanas, ēdināšanas un citu nozaru speciālistiem.

image, 452x603px, 99.19 KB

Ar īpašām darba spējām izcēlās Jelgavas novada, Vircavas pagasta piemājas saimniecības “Dzērves” tomātu audzētāji. Dārzkopības prasmes šajā ģimenes saimniecībā ir izkoptas jau divdesmit gadu garumā. Ar mājražošanas nozares attīstību ir plānots radīt pievienoto vērtību saimniecībā saražotajiem produktiem. Tiek ražota tomātu sula, kaltēti tomāti eļļā, kaltētu tomātu pesto, kaltēti tomāti. Saimniecība tiek realizēts LEADER projekts par ražošanas ēku būvniecību.

image, 452x339px, 25.72 KB

Lielplatones muižā dalībniekus sagaidīja Z/s “Vārpas” saimnieki.  Z/s “Vārpas” ir zaļi domājoša ģimenes saimniecība Jelgavas novada Elejā, kas kā pilna cikla saimniecība specializējusies svaigu dārzeņu audzēšanā un pārstrādē, izgatavojot dažādus sālījumus, skābējumus, dārzeņu konservus un mērces. Saimniecības realizē LEADER projektu par iekārtu iegādi dārzeņu pārstrādei. 

image, 452x339px, 35.51 KB

Starp saimniecību un Jelgavas novada pašvaldību izveidojusies sadarbība – saimniecībai nodrošinot iespēju izmantot muižas telpas degustāciju viesu uzņemšanai, savukārt, pašvaldībai tādejādi tiek nodrošināti apmeklētāji kultūrvēsturiskajam tūrismam novadā. Arī dalībnieki kļuva par lieciniekiem simbiozei starp saimniecību un pašvaldību. Pēc gardām pusdienām, ko sagatavoja un pasniedza z/s “Vārpas” saimniece semināra dalībnieki apmeklēja muižas parku, mīlestības aleju un parkā starp kokiem esošo, autentisko 18./19. gs. veļas māju- vešūzi, kas atdzimusi pagājušajā gadā. Vešūzis ir vienīgā zināmā šādas funkcijas ēka ne tikai Latvijā, bet tuvējā reģionā. Šeit realizēts LEADER projekts ēkas atjaunošanai.

image, 452x339px, 39.76 KB

Ingus Niedra ir zemnieks, kuram izveidojusies sadarbība ar Lielplatones muižu. Ingus ir no Blankenfeldes, kur pašos Zemgales dienvidos, Lietuvas pierobežā savā senču zemē audzē kaņepes un citus šķiedraugus jau astotajā paaudzē. No kaņepēm tiek gatavoti dažādi tradicionāli gardumi kā kaņepju sviests, kaņepju staks, kā arī jaunas mūsdienīgas kaņepju ēdamlietas – kaņepju pesto, kaņepes baltajā šokolādē un kaņepju šokolādes cepumi, kaņepju halva un marmelāde.

image, 452x339px, 31.29 KB

Izbraukuma seminārs noslēdzās Tīreļu destilātu ražotnē, kur top augstas kvalitātes brandvīns pēc gadsimtos izkoptas vācu destilācijas metodes. Stiprie dzērieni tiek iegūti ar malku kurinātā destilācijas aparātā no Latvijā augušiem augļiem un ogām. Kā firmas dzēriens ir ozolkokā noturēts ābolu destilāts – pasaulē pazīstams kā kalvadoss. Saimniecībā ir vēl viena kaislība – zirgi. Tos lolo un kopj saimniece Jolanta. Uzņēmēju pāris dalījās savā uzņēmējdarbības pieredzē, atziņās un pārdomās par tirgus izpēti un analīzi visdažādākajās nozarēs, kurās entuziastiski laika gaitā ir iesaistījušies.

image, 452x339px, 51.63 KB

Esam gandarīti un pateicīgi biedrībai “Lauku partnerība “Lielupe”” par sagatavoto izbraukuma semināra programmu. Partnerības teritorijā ir kvalitatīvi paveikti darbi vietējo produktu atbalstam, tāpēc augstu vērtējam dalīšanos pieredzē un zināšanās, rīkojot informācijas un pieredzes apmaiņas pasākumus vietējo rīcības grupu dalībniekiem, projektu īstenotājiem, vietējiem uzņēmējiem un citiem interesentiem.

Ar nepacietību gaidām šā gada 29.oktobri, kad varēsim viesos pie biedrības “Lauku partnerība “Lielupe”” aizvest vēl vairākus potenciālos projektu iesniedzējus - iepazīsimies ar citiem projektu realizētājiem un smelsimies pieredzi.

image, 452x353px, 53.09 KB

Pieredzes apmaiņas dalībnieku dalības un transporta izmaksas tiek nodrošinātas Eiropas lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020. gadam pasākuma “Atbalsts LEADER vietējai attīstībai (sabiedrības virzīta vietējā attīstība)” apakšpasākuma „Vietējās rīcības grupas darbības nodrošināšana un teritorijas aktivizēšana“ Publisko un privāto partnerattiecību biedrība “Zied zeme” īstenota projekta “Zied zeme darbības nodrošināšana un teritorijas aktivizēšana Nr. 16-00-A019.400-000006 ietvaros.

Informāciju sagatavoja: Iluta Jansone

T.0037122041406

E: iluta@ziedzeme.lv

 

image, 452x71px, 28.81 KB